En solig sommarförmiddag samlades en grupp exkursionister i Helsingfors centrum. Det var dags för xqrr:ens sommaräventyr, en “mini-exkursion i tid och rum”, som vi på förhand hade blivit informerade om per e-mail. Vad vi hade att förvänta oss av dagen hade ingen aning om, men alla var entusiastiska och nyfikna inför de kommande äventyren.

Då även de sista hade anlänt till vår check-in-punkt Havis Amanda fick vi veta att dagens första destination skulle bli Ungern. Med vår tappra reseledare Helena i spetsen gav vi oss till den närbelägna hamnen. Där tog vi färjan över floden Donau till en av de mest omtyckta turistdestinationerna i Budapest, den natursköna sjöfästningen Sveaborg. Väl framme strosade vi runt ett tag tills vi hittade solbelysta klippor där vi slog oss ner och intog vår proviant. Medan vi njöt av de fina vyerna kunde vi enhälligt konstatera att den första delen av exkursionen varit en succé, vilket vi firade med lite uppfriskande bubbel.

 

Efter picknicken var det dags att förflytta sig till följande destination, nämligen Österrike. Dit var det  lämpligast att ta sig med spårvagn 2, och ruttvalet ledde till ivriga spekulationer kring vilken sorts aktiviteter som väntade oss i Alpernas land. Till slut kom vi fram till en strand där det visade sig att vår österrikiska aktivitet skulle bli en SUP-tur i alpsjön – ett perfekt val för denna varma och soliga sommardag! Paddlandet gick galant; alla hade roligt och ingen hamnade i sjönöd, och vi behövde inte skämmas då vi märkte att vi hade ett helt bröllopsällskap som publik då vi paddlade i land.

Paddlingsturen avrundade vi med att promenera till en närliggande strand för att njuta av solen och förfriskningar. Det var där innehållet för den tredje och sista delen av vår dagsexkursion avslöjades: en kulinarisk resa till Tyskland i Kokkisota-stil. Inför detta delade vi oss i tre mindre grupper som alla fick uppdraget att planera och tillreda en rätt för en trerättersmiddag, som vi skulle avnjuta tillsammans.

Lite planering och shopping senare samlades grupperna i det gemensamma xqrr-köket, där ttillagningen av rätterna påbörjades. Stämningen var uppsluppen, och teamen visade exemplarisk organisationsförmåga och flexibilitet gällande hanteringen av gemensamma resurser och utrymmen, vilket bådar gott för framtida exkursioner. Det dröjde inte länge innan maten var klar och det var dags att gå till bords.

Förrättsteamet hade komponerat en delikat vårförrätt bestående av sparris lindad i lufttorkad skinka serverad med hollandaisesås.

Som huvurrätt fick vi njuta av äkta tyska delikatesser i form av currywurst, surkål och potatis. Smaskigt och mättande!

Efterrätten, kladdkaka med mangoglass och jordgubbar förde genast tankarna till Tyskland tack vare sin finurligt komponerade färgpalett.

Efter denna fina måltid var vi alla mätta och nöjda, och till toner av munter Oktoberfest-musik avslutade vi så småningom vår miniatyrexkursion. Ett stort tack till vår reseledare; med minnet av denna fantastiska dag i bagaget kan vi känna oss väl förberedda inför höstens egentliga exursion!

Kategorier: Blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *