XQR2020

 

Fredag 25.9

Äntligen var dagen många sett fram emot här, start för XQR2020! Pigga samlades vi vid TF för att dela upp oss i våra fina hyrbilar, sätta på oss reflexvästar och styra kosan mot Östra Nyland. Första destinationen var Borgå, vi parkerade vid domkyrkan och tog en promenad till Borgbacken för att fundera över historia och natur. Efter en effektiv sightseeing promenad genom gamla stan och centrum var det dags för första besöket för veckan. På tur var Malmgård var vi blev bjudna på en trevlig rundtur i slottet och öltasting, som verkade falla de flesta i smaken. Efter att vi njutit av åker landskapen startade vi vår färd mot TF:s sportstuga där övernattningen skulle ske med grillmat och badande, även Ramboll var på plats för att hålla en informativ presentation av företaget samt olika projekt de haft.

– Sanna Granqvist

 


 

Lördag 26.9

Dagen kändes som om den började allt för tidigt med tanken på gårdagen. Väckning, morgonmål, städning och on we go med våra små shady-looking svarta paketbilar mot något som inte många sett eller upplevt förut, EN PAPPERSFABRIK! Sappi i Gerknäs, Lojo, tog emot oss med öppna armar och bjöd på kaffe, smörgåsar, torra skämt och information om deras verksamhet före vi drog iväg på rundtur. Många var även imponerade av storleken (av fabriken) och nyckeltalen medan vi vandrade runt i fabriken som det dagis vi såg ut o vara , med reflexvästarna, och till sinnes var. 

Nyckeltal byttes ut mot historia när vi landade i natursköna Raseborg. Raseborgs ruiner gav gruppen massa skratt och en lite roast-session som ingen fråga efter. Oavsett,  mycket lärorikt och intressant med en imponerad teaterföreställning. XQR drog sedan till city som inte sett lycka sen 1990, det vill säga Ekenäs. Här briljerade staden sedvanligt med mycket skoj för att åter bevisa, även för andra som inte är från närregionen, att staden är mycket bättre än Karis.

– Fredrik Lindstedt

 


 

Söndag 27.9

Efter en angenäm afton begav sig reflexbärarna i ambasadörsbilarna ner längs med Finlands objektivt vackraste väg, från Ack så vackra Ekenäs till pittoreska Bromarf. Rilax gård besöktes, kossor försökte klappas och xqriterna fick bekanta sig med Jordbruk och Älgen Gustaf. Soppa är aldrig fel och efter att avnjutit denna på Theodors i Bromarf begav sig truppen ner till hamnen för drinkar och bad. Dagen avrundades med omvägar till åbo där fritt samkväm idkades i stugorna.

– Rickard Lindroos

 


 

Måndag 28.9

Måndagen var en dag med relativt lite ordnat program, så vi hade tid att njuta av en solig dag i Åbo turistandes runt i staden på egen hand (och eventuellt komma ikapp med skolarbeten). På eftermiddagen samlades vi i Forum Marinum, där CAD-programvaruföretaget Cadmatic hade en omfattande presentation för oss om deras verksamhet. Vi fick även se en demo av hur deras CAD-program fungerar i praktiken. Efter presentationen hade vi ännu tid att njuta av det fina vädret på åbåtarna, äta gott och spendera tid tillsammans spelandes spel i en lokal krog.

– Siiri Korhonen

 


 

Tisdag 29.9

Nu var det dags att bege sig mot platta land. Under bilresan fick xqriterna bekanta sig med den pampesiska kulturen lyssnandes på KAJ och 1G3B. När vi anlände till energiklustret bjöd Vasek oss på en dag full med Energi, IT, El och Passion! 

Comsel, ett litet företag som optimerar energianvändning med hjälp av smart energianvändning, gav oss den överlägset bästa gåvan, en corona-tröja. IT-företaget Gambit berättade om sina skräddarsydda lösningar och agila sätt att arbeta. Vasa Elektriska visade sin passion för energi och Wärtsilä berättade om sin nya Smart technology hub. Vi avslutade programmet med en rundtur i stan (ja, i pampas är det Vasa som är stan). Efter detta utforskade vi Vasas passion.

– Fiona Småros

 


 

Onsdag 30.9

 

Efter utforskandet av Vasas passion var det dags att vakna upp pigga och glada, vi hade ju ännu en dag i Pampas framför oss! Vi körde iväg till Tesses café i Vassor, där skogsmaskinsföretaget Logset presenterade sin verksamhet. Efter att vi hört allt om deras kraftfulla elhybrider fortsatte vi vår resa mot Oravais stenpark, något som många sett fram emot. De allra ivrigaste sten-entusiasterna passade på att smaka på de olika stenarterna. Stenarna var dock inte så mättande, så det var tur att vi anlände i Jakobstad passligt till lunchen. Där gick vi förstås rakaste vägen till Korv-Görans. Mätta och belåtna tog vi oss en snabb sightseeingrunda i staden och vilade i Skolparken en stund, varefter vi började återvända mot Vasa igen. Vi tog en omväg för att besöka Björköby och beundra utsikten från Saltkaren, och samtidigt körde vi över den berömda Replotbron. Väl tillbaka i Vasa var det dags för den sista måltiden på Faros. Vid midnatt gick vi ut för att fira mössnedläggningen.

– Lisa Sparf

 

 


 

Torsdag 1.10

 

Så har den sista dagen anlänt. Med blandade känslor av både lättnad av att man snart igen befinner sig tillbaka innanför ring III men ändå ledsna över att allt det roliga kommer till ett slut, packade vi ner mössorna och satt reflexvästarna på oss. På färden hem fick vi beundra den vackra landsvägen med de alldeles underbara höstfärgerna som tog oss till Sastamala där vi fick besöka Tuori Distillery. Det lilla destilleriet tillverkade såväl gin som honungsbännvin som vi sedan också fick smaka på. Efter besöket körde vi glada teknologer mot Tavastehus där vi i Katajistonranta hade vårt sista samkväm i form av bastubadande och grillmat. Mycket belåtna anlände vi sedan till TF, med många glada minnen som sannerligen kommer att kommas ihåg under senare tillfällen.

– Emmi Graeffe

 

XQR-mästeriet tackar och bockar och hoppas att alla hade det minst lika roligt som vi!