Tisdagen var vår första hela dag i Salzburg, och programmet för dagen innehåll bland annat ett besök till svarvtillverkaren EMCO. I detta inlägg berättar Axel vad vi såg och gjorde under dagen.

På tisdag stod resans andra företagsbesök på agendan. Vi begav oss efter ett ypperligt hostelmorgonmål iväg mot EMCO Gmbh som låg en bit med buss utanför Salzburg. Det var intressant att se vart vi hade kommit igår eftersom det var mörkt när vi anlände med tåget till Salzburg Hauptbahnhof. Det visade sig att vi hade kommit till en mycket idyllisk stad i ett vackert alplandskap. Den första snön uppe på bergstopparna hade fallit dagen före.

Bussen lämnade av oss direkt utanför EMCOs huvudkontor i Hallain, 20 min utanför Salzburg. Här togs vi emot av vår första guide för dagen. Han höll en presentation om EMCOs historia och vilka olika maskiner de tillverkar. EMCO är ett företag som tillverkar metallsvarvar och fräsmaskiner. De har också deras egna CNC-program (computer numerical control), som har integrerat alla de vanligaste CNC-programmen i ett. Det är framför allt behändigt i utbildningssyfte, eftersom man då kan köpa en enda maskin och har alla de vanligaste användargränssnitt för CNC-maskiner. Vår första guide visste nog inte att de flesta av oss inte visste ens vad en fräs eller svarv var och vad man använder den till, utan talade glatt om hur deras maskiner skiljer sig från alla andras och använde väldigt mycket tekniska termer. Presentationen väckte nog mera frågor än vad den besvarade. Allting blev ändå mycket mera klart då vi gick med vår andra guide för dagen till EMCOs show room och kollade på produkterna de tillverkar. Storleken på maskinerna varierade från sådana som skulle rymmas på ett bord till så stora att man skulle kunna köra en bil in i maskinen.

Xqrr:en tittar på svarvar hos EMCO

Till näst följde en tur i fabriken där maskinerna tillverkades. Det var förbjudet att ta fotografier på den här delen av rundturen. Vi följde processen från början till slut. Maskiningenjör som jag är, följde jag mycket intresserat med allting som vår guide berättade och förklarade. I sin korthet gör EMCO själv alla plåtkonstruktioner, elektroniken, målande och sluthopsättningen av maskinerna. Jag var också mycket glad av att se finländska Konecranes lyftkranar i taket av en fabrikshall.

 

Efter företagsbesöket åkte vi tillbaka till Salzburg och delade på oss för att äta lunch. Efter det for en del av gruppen till fästningen Hohensalzburg, som ligger på en hög kulle i Salzburg. Det var en lång brant backe att gå upp för att komma dit, men det var absolut värt det då vi såg utsikten från fästningen. Vädret var så gott som perfekt och mycket tid sattes på att beundra den otroliga utsikten från alla olika utsiktsplattformer som fanns i fästningen. För några hölls det till och med en kort profilbildsphotoshoot, där det togs bilder med alperna i bakgrunden.

Fantastiska alpvyer

Fin vy över dalen

Utsikterna i Salzburg var verkligen vackra

Photoshoot vid fästningen

En vacker fästning höjer humöret

Efter fästningsbesöket gick en grupp och besökte ett Escape Room i Salzburg. Vi delade oss i två olika rum och lyckades båda både komma ut ur rummen och dessutom nå upp på topplistan för snabbaste tiderna för rummen. Vi fortsatte sedan kvällen med att gå till Augustine Bräustübl, som var ett kloster med ett bryggeri som var ombyggt till ett ölhus där man satt vid bord i stora salar och drack öl och åt god mat. Under kvällen avverkades ett antal Maß öl. En Maß är ett liters stop och är den vanligaste storleken att servera öl i de här trakterna. Maßen i det här klostret var gjorda av keramik och såg mycket vackra ut.

Mat och maß i klostret

Fästningen bakom staden

Fantastiskt fina Salzburg by night

Överlag så var dagen mycket lyckad, och vi kom fram till att Salzburg är en mycket vacker stad. Kvällen fortsatte med att vissa gick till en bar med ett biljardbord och spelade några spel biljard. Andra gick till hostellet och såg på Sound of Music, som har spelats in i just Salzburg.

Text: Axel Sandås

Kategorier: Blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *