Fjärde avsnittet av xqrr:ens reseblogg skildrar vårt besök till en känd ungersk vinproducent samt avfärden till vår andra destination, staden Salzburg i Österrike.

Måndagen var dagen då vi skulle lämna Budapest och fortsätta vidare, men före det var dags för exkursionens första företagsbesök hos vinproducenten Törley. Precis som de föregående dagarna samlades vi på frukostbuffén för att ladda upp inför de kommande utmaningarna (de av oss som orkade trycka i sig något efter söndagens matkoma), varefter vi gav oss ut för att leta reda på en buss som kunde transportera oss till Törley. Rätt buss hittades och biljetter införskaffades, men efter en lovande start avbröts vår färd av att vi av någon oförklarlig anledning blev utkastade vid en hållplats mitt i rutten. Allmän förvirring, men en ny buss dök lyckligtvis upp innan fullskalig panik hann bryta ut. Resan fram till vår destination kunde således fortsättas, denna gång utan avbrott.

Väl framme på Törleys anläggning möttes vi av ett par anställda som varken talade engelska eller verkade vara särskilt medvetna om vårt besök, men de gav Andreas en besökarbricka och ett papper att skriva under, vilket tydde på att vi hade blivit accepterade som gäster. Strax dök en leende dam upp. Hon var Törleys Norden-försäljare och en skulle vara en av våra två guider under dags (och visade sig senare även tala utmärkt svenska). Vi leddes in i huvudkontoret och in i ett mötesrum, där vi välkomnades av vår andra guide, som jobbade med PR på Törley. Redan tidigare hade vi noterat att våra teknologmössor tenderar väcka intresse vart vi än går och så även här; vi inledde tillställningen med en kort diskussion om mössan och studieinriktningen den är anknuten till. Därefter följde en presentation om företaget Törley och dess produkter.

Törley är en anrik ungersk vinproducent med anor från 1800-talet. Numera är Törley ett dotterbolag till tyska bolaget Henkell & Söhnlein. Förutom själva Törley-brandet ligger Törley också bakom ett flertal andra kända vinbrand. I Finland har Törley i nuläget endast en produkt i försäljning, det halvtorra skumvinet Talisman, men enligt våra värdar görs det dock målmedvetet arbete för att i framtiden kunna introducera fler produkter i Alkos sortiment.

Efter presentationen fick vi gå på rundtur i produktionsanläggningarna. Vi fick se de enorma tryckbehållarna, som vinet efter sin första jäsning läggs i för att jäsa en andra gång, vilket förvandlar vanligt vin till härligt bubblig skumpa. Exakt hur många hundra tusen liter blivande skumvin en tank rymmer minns jag inte, men innehållet i en tank sades ungefär motsvara mängden Törley-vin som köps i Finland på ett år!

I dessa enorma jäsningskärl får skumpan sina bubblor

Sedan gick vi till buteljeringsanläggningen, där vi fick se ändlösa köer av flaskor fyllas, korkförses, etiketteras, förseglas och paketeras på löpande band. Det var spännande att observera de finurligt konstruerade maskinerna effektivt och precist utföra varje arbetsskede. Det mesta var fullständigt automatiserat, och vi såg ytterst lite handarbete. Efter att ha sett detta maskineri och de enorma jäsningskärlen känns de produktionssiffror som presenterades fullständigt trovärdiga!

Buteljeringsprocessen är sannerligen fascinerande!

Då man jäser vinet i de ovannämnda stora stålbehållarna tillverkar man skumvin med den så kallade Charmat-metoden, och det är på detta sätt som majoriteten av Törleys skumvin tillverkas. En mindre mängd mer exklusiva viner producerar de med andra metoder, och dessa metoder fick vi bekanta oss med i en annan anläggning en bit längre bort. I denna byggnad fanns även även Törleys vinmuseum, som skojigt nog var byggt i formen av en kork, en flaska och ett glas stora nog att få in i.  Vi började med muséet, där vi fick höra om företagets historia och grundaren József Törley. Bland annat lärde oss bland att Törleys vinproduktion på 1950-talet övergick från familjen Törley till den ungerska statens ägo, varefter företaget senare köptes av Henkell & Söhnlein. Medlemmar av släkten Törley finns inte längre bland ägarna, men istället agerar Törley som sponsor för skulptören Mária Törley, vars skulpturer även kan hittas på området.

En våning upp fick vi se det allra exklusivaste produktsegmentet, d.v.s. de skumviner som producerats med den så kallade Champagne-metoden. I denna metod jäses vinerna i samma flaskor de senare säljs i. Jäsningen utförs som bekant av jästsvampar, och därför kommer vinet oundvikligen innehålla jästpartiklar. Jästpartiklarna är inte särskilt tilltalande varken utseende- eller smakmässigt, och måste därför avlägsnas från vinet. Champagne-metoden gör detta genom att förvara flaskorna speciella hyllor, där flaskorna litet åt gången vänds och vrids, tills flaskorna uppnått en nästintill uppochnervänd ställning. Traditionellt görs detta vridande för hand, men numera finns det även maskiner som gör samma sak automatiserat, vilket försnabbar processen och ger motsvarande resultat. Efter att vändandet slutförts har jästpartiklarna ansamlats i flaskhalsen, som fryses ner, varefter isproppen med jästen kan avlägsnas från flaskan. Sedan återstår endast att ersätta den förlorade volymen med mera vin, justera vinets sötma samt lägga på ny kork.

Dessa flaskor jäses med Champagne-metoden.

En del av produkter, aningen mindre exklusiva sådana, tillverkas med den så kallade transfermetoden. I denna metod jäses vinet i flaskor av magnum-storlek, som enligt vår guide är den optimala flaskstorleken för ändamålet. Efter slutförd jäsning kombineras innehållet av flera flaskor i en större behållare. Jästpartiklarna filtreras bort, och vinet buteljeras i normalstora flaskor.

Den sista och enligt många kanske den bästa delen av vårt besök var en vinprovning, där vi fick prova tre olika skumviner av Törley. Då Törley endast säljer en enda produkt i vårt alkoholmonopol var få av oss särskilt bekanta med deras utbud. Dock konstaterade vi snabbt att vinerna var väldigt goda, och en exkursionst blev till och med så exalterad att han tappade sitt glas i golvet! Provningen övertygade också de flesta av oss att köpa med oss några flaskor Törley från deras shop, som låg alldeles intill. Vi tackar Törley för detta utomordentligt intressanta besök och våra guider för deras tid och gästfrihet!

God skumpa och glada miner!

Samuel och Jannica inspekterar flaskorna i Törley-shopen

Efter Törley-besöket slängde vi i oss en snabb lunch, varefter det var dags att ta farväl av vackra, pulserande, färgstarka Budapest. Nöjda, men aningen vemodiga steg vi på tåget till Salzburg.

Ca 5 timmar senare, som många av tillbringade med att desperat försöka lösa ogjorda räkneuppgifter, stannade tåget i Salzburg. Timmen var sen, men lyckligtvis låg hostellet nära. Den livligt uppsluppna stämningen vi möttes av i hostellet i Budapest stod i bjärt kontrast med den germanska ordningen och redan i vårt Salzburg-boende, där till och med biljard visade sig vara förbjudet efter klockan 22. Däremot var trappuppgångarna och korridorerna upp till rummen bland de mest förvirrande labyrinterna vi någonsin påträffat, men med 20 teknologers kombinerade problemlösningsförmåga lyckades alla till slut hitta till sina rum.

Som ett sista programnummer för dagen återstod att hitta kvällsmat eftersom en stor del av oss inte hade ätit någonting sedan lunchen i Budapest. Våra drömmar om en smaskig bryggerimiddag gick i kras då det visade sig att alla närliggande restauranger stängt sina kök för länge sedan, men en sväng via Burger King och ett par öl på en hotellpub en bit bort fungerade som ett bra substitut. Ännu en lyckad dag hade vi nu fått i bagaget, och vi gick nöjda till sängs i väntan på morgondagens äventyr.

Kategorier: Blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *