Den andra dagen tillbringade xqrr:en med att bekanta sig med Budapests sevärdheter, och på kvällen fick vi en snabb introduktion till stadens barutbud. Nedan kan du läsas Lindas rapport av dagen. 

Efter att ha anlänt sent kvällen innan började den första dagen i Budapest lite trögt. Med strålande solsken och god morgonmålsbuffé nådde energinivån ändå snart tillräckliga nivåer för att ge sig ut på stan och bekanta sig med omgivningen. Ledda av vår egen inofficiella guide, Siiri, höll vi oss på den östra sidan av Donau, dvs Pest-sidan, under förmiddagen och gick sedan över till Buda på den västra stranden.

Den största skillnaden mellan de två stadshalvorna är topografin. Pest ligger på ganska platt mark, och de högsta topparna i staden består av ett fåtal stora kyrktorn.Området bär tydligt vittnesmål om stadens tumulta historia, med fallfärdiga husfasader och flertalet minnesmärken till Andra Världskrigets offer, inte minst de förföljda judarna. Arkitekturen är ställvis ganska maffig, med gigantiska statyer och sovjettida torg. En av de mest kännspaka byggnaderna är parlamentshuset, ett vitt slott med tinnar och torn, och gotiska valvbågar till fönsterkarmar. Mitt i huset sticker en stor, kyrkaktig kupol upp. Vi beundrade byggnaden utifrån, från det massiva torget framför den, och besökte på samma gång statyn av Kossuth som råkar stå precis bredvid parlamentshuset.

 

Statyn utanför parlamentshuset föreställer Lajos Kossuth, en berömd ungersk politiker

 

Intill flodstranden hittade vi också ett av stadens mest iögonenfallande monument. Längs en sträcka på ett tiotal meter finns fastsvetsade skor i järn fästa i gångvägens stenar. Skorna står längs med flodstranden till minne av civila som dödades av fascister under andra världskriget; enligt berättelsen ska de civila ha beordrats ta av sig skorna innan de ställdes upp vid kanten av flodpromenaden, där de avrättades.

 

Ett rörande minnesmärke över andra världskrigets offer

Den västra halvan av Budapest domineras mer av kullar och kuperad terräng. Högst upp på kullen närmast Donau ligger en kännspakt slottsliknande byggnad med maffiga trappor och ramp ner till flodstranden. Detta är Fiskarens Bastion, byggd i vit sten i gotisk stil vid förra sekelskiftet 1900. Utsiktsplatsen på bastionens torg är mycket populär tack vare sin fantastiska utsikt över Pest. Inte långt ifrån ligger Budaslottet, i vilket det ungerska kungahuset huserade under 1200-1700-talet. Det är mycket intressant att se de olika tillbyggnaderna från olika epoker, och som bäst pågår restaureringar även av ruinerna efter de äldre versionerna av slottet.

 

Det vackra Budaslottet

Dagen avslutades med en annan sida av ungersk kultur, i form av en pubrunda. Med hjälp av en lokalt anlitad guide tog vi oss runt närområdet till tre olika barer med olika stämning och still. Tack vare guidens lokalkännedom fick vi se mer undangömda, otroligt mysiga ställen som få turister har turen att förirra sig till på egen hand, inhysta på innergårdar skyddade av plasttak i lätt konstruktion. Rundan avslutades i ett gammalt halvförfallet hus som stått övergivet i decennier innan det omvandlats till nattklubb kring millennieskiftet. I tidigare öl- och vinkällare kunde man nu dansa till popmusik i skenet av stroboljus och njuta av en liten, lokal släkting till Humpsvakar som uppträdde i intressanta hattar.

Två glada exkursionister på pubrunda

Kvällen blev sen för några, men totalt sett vad hela dagen riktigt lyckad för oss alla! Det blir ändå skönt att vila lite på termalbad på söndag!

Text: Linda Sederholm
Bilder: Linda Sederholm, Samuel Rosas, Madeleine Östersund, Fiona Småros

Kategorier: Blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *