Xqrr:en tillbringade sin sista dag på bastu och spa på det fantastiska badcentret Therme Erding. Efter det var det dags att ta farväl av Centraleuropa och åka hem till Finland. Peter och Siiri sammanfattar vår avslutande dag.

Resans sista dag började med en skön sovmorgon. Utmattade efter föregående kvällens äventyr samlades vi i hotellets lobby för att för sista gången checka ut. Flyget till Helsingfors skulle inte starta förrän på kvällen, så söndagens plan var att njuta av bastu och spa på världens största bastuanläggning Therme Erding. Metro- och tågresan till staden Erding tog lite på en timme, och väl framme på termalbadet hade vi 4 timmar på oss att slappna av och njuta av de olika bastuna, vattenattraktionerna och god mat.

Therme Erding var uppdelat i två delar, det lugnare spa- och bastuområdet samt det livligare pool- och rutschbaneområdet som främst är riktat för barn. På båda områden fanns det många pooler både inom- och utomhus i varierande temperaturer. Det fanns även många olika matställen och coola poolbarer!

Om man planerar besöka en tysk bastu och inte vill göra bort sig är det bra att känna till några etikettregler. För att inte ni ska behöva göra bort er så har vi gjort bort oss istället och sammanställt våra bästa tips.

XQRR:ens heta tips för tyska bastun:

  1. Var helt naken i bastun. Tyskar är ännu bekvämare med nakenhet än finländare och ifall man har simbyxorna på eller handduken runt sig blir man utskrattad från bastun.
  2. Håll både rumpa och fötter på din handduk. Tyskarna är mycket noggranna med bastulavens renhet.
  3. Lägg märke till ifall det är acceptabelt att prata i bastun eller om man bör sitta tyst och slappna av.

Det fanns över 25 olika bastun med olika egenskaper och teman att välja mellan, varav vissa var mer speciella än andra. De flesta påminde verkligen inte om en typisk finsk bastu, utan man kunde t.ex. se på film eller baka bröd i dem. Vi började helt tydligt redan sakna Finland och dess bastun då vi spenderade en hel del tid i dem. Allt som allt var Therme Erding en skön och avslappnande upplevelse, som verkligen passade in efter 9 dagar av livliga roligheter och aktivt program.

Efter Therme Erding hoppade hela kolonnen på taxin för att åka mot flygfältet och påbörja resan hemåt som, förutom en liten försening av flyget, löpte bra. På flyget satte vi alla tillsammans och hade möjlighet att reflektera över alla roliga och spännande upplevelser vi fått under våra 10 resdagar.

Text: Peter Leander och Siiri Korhonen

Kategorier: Blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *